(ФОТО) На што личат улиците во Охрид

Песок, разни отпадоци, кал, прашина, гнасни и неизметени. Ова е сликата за охридските улици. Граѓаните коментираат дека улиците низ градот никогаш не биле погнасни. Тие прстот за ваквата слика го вперуваат во надлежните за хигиената во градот, односно ЈП „Охридски комуналец“. Ваквата состојба на улиците има одредено влијание и врз воздухот кој го дишат граѓаните, […]

Повеќе

Охрид во минатото

За формирањето на „Билјана“. Педесет и седма година. Ко се отвараше „Палас“, директорот на „Палас“, Јоне Кузман дојде ке мене и ми рече: „Кузман, дали мојме да напрајме некое составче кое би свирело во „Палас“, а „Палас“ тогаш беше за Охрид, не за Охрид, да не претерам, а за Македонија, и за Македонија“, ексклузив, ногу […]

Повеќе

ЦРКВИ И МАНАСТИРИ ВО ОХРИДСКО: Белчишта и Ботун

Храмови во Белчишта Селската црква Св. Никола се наоѓа североисточно од селото на падините на ридот. Обновена е во 1977 година. Иконостасот е од 19 век. Престолните икони се насликани од Серафим зограф и Аврам Дичо, синот на најпознатиот иконописец и зограф Дичо Зограф од крајот на 19 век. Од петнаесетината икони што се наоѓаат во оваа […]

Повеќе

(ФОТО) За изградба на театри во Тетово и Струмица 171 милион денари, а за Охрид 0 денари

Надежите на охриѓани и културните работници од градот дека ќе се подобрат условите во центарот за култура, и оваа година пропаднаа во вода. Министерството за култура во Годишната програма за 2020 која се однесува на изградба, санација и адаптација на постојните објекти што ги користат Националните установи од областа на културата, а која беше објавена […]

Повеќе

Зошто Георгиески крие што разговарале со претставниците на УНЕСКО?

Власта на СДСМ и градоначалникот Константин Георгиески не успеаја да се справат со препораките од УНЕСКО за Охрид и уривањето на дивоградбите, рече на денешната прес-конференција портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ, Перчо Божиновски. Тој запраша зошто Георгиески молчи откако заврши рокот на УНЕСКО за спроведување на активностите? – Граѓаните очекуваат да бидат информирани од Георгиески што им […]

Повеќе

(ФОТО) Снежен Охрид

Охрид утрово се разбуди со снежна покривка. Првиот снег го разбели и разубави градот. Уживајте во фотографиите направени рано утрово од нашиот сограѓанец Здравко Чорбески. ОХРИД 24 Please follow and like us:

Повеќе

(ВИДЕО) Секунди броеше за уривање на дивоградбите во Охрид, а не урна ниту една и дозволи да се градат нови дивоградби

Дали охриѓани заслужуваат ваков однос на градоначалникот Константин Георгиески? Се сеќавате велеше часови се во прашање кога ќе се уриваат дивоградбите, па броеше секунди, прикажувајќи се како спасител на Охрид. – Почетокот на акцијата за отстранување на бесправно изградените објекти се брои со денови. Апелирам до сите кои добиле решенија за остранување на објекти, независно […]

Повеќе

ЦРКВИ И МАНАСТИРИ ВО ОХРИДСКО: Плаќе и Рамне мали села со многу свети места

Храмови во Плаќе Црква Св. Илија: На едно возвишение, на југозападниот дел, надвор од селото се наоѓа црква посветена на пророкот и громовник Св. Илија. Црквата е градена како еднокорабно здание, од кршен камен и делкан бигор, а апсидата е полукружна. Некогаш била покриена со камени плочи. Според кажувањето на постарите жители материјалот за изградба бил […]

Повеќе

СДСМ и Георгиески не ги спроведуваат активностите за исполнување на препораките од УНЕСКО

Власта на СДСМ и градоначалникот Константин Георгиески не ги спроведуваат активностите за исполнување на препораките од УНЕСКО. Пред самиот истек на рокот се фалат со сработеното, а тоа според стручната јавност е само шминка. Градоначалникот Георгиески лицемерно најавуваше справување во секунди и лажно објавуваше борба со дивоградбите. Ова денеска на прес-конференција го истакна портпаролот на […]

Повеќе

Најпрво без срам го отворија и промовираа затворениот пазар во Охрид, а веќе еден месец не можат да го стават во функција

Правиот пат на СДСМ и градоначалникот Константин Георгиески значи негрижа за пазарџиите. СДСМ се безидејни и без срам најпрво беа само промотори на затворениот зелен пазар, а сега раководството на ЈП „Градски пазар“ не може ни да го стави во функција, истакна на денешната прес-конференција портпаролот на ВМРО-ДПМНЕ ОК Охрид, Перчо Божиновски. Тој запраша дали […]

Повеќе